Taloyhtiö ja isännöitsijä – säästä IoT:lla asumisen kustannuksissa!

IoT laskee asumisen kustannuksia, valvoo olosuhteita ja turvaa kiinteistöjen arvon säilymisen koko elinkaaren ajan.

Reijo tässä terve! Tänään on Reiot-palvelumme virallinen julkaisupäivä, vaikka onhan meillä jo jokunen asiakaskin. Kirjoitan tätä blogia, jotta sinun olisi helppo tutustua palveluumme. Ensimmäiseksi aiheeksi valitsin ”IoT ja asuminen”, koska se koskettaa meistä suurinta osaa. Kerron blogissa myöhemmin lisää myös siitä, miten Reiot auttaa esimerkiksi yrityksiä ja kuntia.

Riippumatta siitä, kuka asunnon tai kiinteistön omistaa, meillä kaikilla on oikeus nauttia turvallisista ja terveistä asuinolosuhteista. Myös kohtuulliset asumisen kustannukset ja etenkin omistajille kiinteistön arvon säilyminen ovat ilmiselviä tavoitteita. Lisäksi monet meistä haluaisivat elää vihreämmin. Reijon avulla suunnistat kohti näitä tavoitteita. 

Tehokkuutta mättäältä tehtaalle

Peruutetaan ensin ajassa parikymmentä vuotta taaksepäin, jotta voidaan ymmärtää nykyistä kehitystä. IoT eli Internet of Things (nimeltään myös teollinen internet) odotti vielä vuonna 1997 tulemistaan. Silloin oman alansa pioneeri, metsäkoneyhtiö Ponsse, kytki uudet konemallinsa internetiin. Käyttöliittymänä koneissa oli legendaarinen Windows 95, ja verkkoyhteys toimi kuluttajille yleistyneessä GSM-verkossa matkapuhelimen kautta.

Koneet välittivät metsäyhtiölle tietoa muun muassa siitä, kuinka paljon, mitä ja minkä laatuista puuta oli hakattu. Lisäksi vaikkapa metsäkoneiden sijainti ja polttoaineen kulutustieto voitiin välittää toimistolle reaaliajassa. Kun puunkuljetusautot liittyivät verkkoon, tuli koko korjuuketjusta tehokas aina mättäältä tehtaalle.

Teollisuudesta asukkaiden käyttöön

Teollinen internet on nykyään laajasti käytössä eri aloilla. Teollisuudessa prosessien optimointi on välttämätöntä, joten siihen on satsattu rahaa. Paikoitellen IoT on hyvinkin edistyksellistä. Tarve kehittää erilaisia IoT-ratkaisuja on poikinut sovelluksia, joita on sittemmin jalostettu myös teollisuuden ulkopuolelle.

Teollisuuden oivalluksista hyötyvät myös kiinteistöt ja niiden asukkaat, joiden ei kannata riskeerata varojaan ratkaisujen kehittelyyn. Tavallisten ihmisten ulottuville tulleista keksinnöistä hyviä esimerkkejä ovat vaikkapa internet ja GPS-paikannus, jotka molemmat syntyivät alun perin sotateollisuuden tarpeisiin.

Verkossa kaikki on mahdollista

Esineiden ja laitteiden internet eli IoT yleistyy nyt kovaa vauhtia taloyhtiöissä ja asuinkiinteistöissä. Se on teknologisten innovaatioiden räjähdysmäisen kasvun ja kustannusten laskun ansiota. Verkkoon voidaan kytkeä jo lähes kaikki laitteet kiinteistöautomaatiosta kodinkoneisiin – unohtamatta kulutus- ja olosuhdeseurantaa, jota erilaiset mittarit ja anturit tekevät. Käytössä on erilaisia teknologioita ja verkkoja, jotka tuovat IoT-sovellukset myös suurten massojen saataville.

LoRaWAN on vähän virtaa vaativa, pitkän kantaman radioverkko, joka tekee IoT-ratkaisuista riittävän edullisia asuinkiinteistöille. Anturit toimivat pariston kaltaisilla pienillä akuilla ja ovat periaatteessa huoltovapaita. Kun kaapelointitöitä ei tarvitse tehdä, on käyttöönotto helppoa, nopeaa ja edullista.

Koska kyse on kansainvälisestä standardista, erilaisten antureiden ja mittareiden kirjo on laaja ja kasvaa huimaa vauhtia. Voidaan sanoa, että mitä tahansa asuinkiinteistössä haluaakin seurata, siihen on jo ratkaisu keksitty. Suomessa Digita hallinnoi ja ylläpitää LoRaWAN-verkkoa.

Reiotilla huolehdit kotisi arvosta

Oma koti on monelle meistä elämän suurin rahallinen sijoitus. Sen arvosta kannattaakin huolehtia myös uuden tekniikan avulla. IoT avaa taloyhtiöille ja isännöitsijöille uusia mahdollisuuksia säästää asumisen kustannuksissa niin lyhyellä aikavälillä kuin koko kiinteistön elinkaaren aikana. IoT edesauttaa kiinteistöomaisuuden arvon säilymistä.

Reiot on älykäs kiinteistötiedon hallintajärjestelmä, joka mittaa kiinteistön asumisolosuhteita ja energiankulutusta. Se helpottaa taloyhtiötä ja isännöitsijää olosuhteiden optimoinnissa. Esimerkiksi sisäilman lämpötilan, kosteuden ja hiilidioksidipitoisuuden jatkuva seuranta auttaa turvaamaan miellyttävät ja terveelliset asuinolosuhteet ja säästämään energiaa.

Ennakoi vesivuodot ja huoltojen tarve

Ongelmien paikallistamisessa Reiot on ehdoton apu. Vaikkapa vesivuoto voidaan havaita erittäin nopeasti, jolloin säästytään mittavilta korjausinvestoinneilta. Kun mittausarvo ylittää hälytysrajan, järjestelmä lähettää tiedon esimerkiksi huollon, isännöitsijän tai taloyhtiön johdon matkapuhelimiin.

Reiot mahdollistaa säästön myös kiinteistön elinkaarikustannuksissa, kun korjausinvestointien ja huoltojen aikataulu voidaan optimoida. Jatkuvalla olosuhdemittauksella voidaan tunnistaa ja paikallistaa esimerkiksi patteriverkoston epätasapaino tai vuotavat ikkunatiivisteet. Näin voidaan lykätä koko kiinteistön kattavaa ikkunaremonttia tai välttää turha lämmityspiirin lämpötilatason nosto. Kun huolto- ja korjaustoimenpiteet tehdään paikallisesti oikein mitoitettuna, voidaan säästää huomattavia summia.

 

Ota Reijoon yhteyttä!

Voisiko Reiot olla teidän kiinteistössänne avuksi? Ethän epäröi ottaa yhteyttä, sillä kerron mielelläni lisää.